Hotel De Werelt heeft een rijke historie. Wie sliepen er allemaal in de Lunterse bossen? Duik mee in de geschiedenis van het hotel, dat ooit onderdak bood aan Belgische vluchtelingen en een rustplek was voor ‘vermoeide huisvrouwen’....
We schrijven het begin van de twintigste eeuw. In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog. Nederland blijft neutraal en daarom vluchtten grote groepen Belgen de grens over. Een deel van hen komt terecht in de Lunterse bossen. Oké, ze hadden toen nog geen luxe hotel als onderkomen. Maar hier begint het verhaal van De Werelt.
Conferentieoord voor christelijke bijeenkomsten
Als de oorlog voorbij is, besluit een christelijke organisatie om op de plek waar de Belgen verbleven een conferentieoord te bouwen met vergaderzalen, een keuken, eetzaal en logiesgebouwen waar de gasten kunnen overnachten. ‘Ten gerieve van de bezoekers’ wordt zelfs speciaal een fietspad aangelegd van Station Lunteren naar het conferentieoord, groot nieuws in die tijd.
Vermoeide huisvrouwen, arme gezinnen en eenzame ouderen
In de decennia erna kent De Blije Werelt - zoals het conferentieoord in die tijd heet - een bonte stoet aan gebruikers. In de Tweede Wereldoorlog nemen Duitse soldaten er hun intrek. Als de vrede terugkeert, besluiten de christelijke eigenaren dat tussen de conferenties door er volop ruimte is om andere gasten te ontvangen. Eerst zijn dat gezinnen uit Rotterdam, die zelf geen geld hebben om op vakantie te gaan. Later richt De Blije Wereld zich op ‘vermoeide huisvrouwen’ die in de Lunterse bossen tot rust willen komen. En uiteindelijk wordt De Blije Werelt een vakantieoord voor eenzame ouderen, mensen met een beperking en anderen die zorg nodig hebben tijdens hun vakantie. De spannende uitstapjes in die tijd? Een huifkartocht door de maisvelden en winkelen in Lunteren.
Bombardementen, branden en verbouwingen
Wie nu rondloopt in het hotel zal het conferentieoord uit die jaren niet herkennen. Door de jaren heen is er dan ook veel gebouwd en verbouwd. Zo raakt De Blije Werelt zwaar beschadigd door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren tachtig volgt een grote uitbreiding, maar daar kunnen de gasten maar kort van genieten. Een felle brand vernietigt in 1986 namelijk het volledige hoofdgebouw, met daarin de keuken, ontvangsthal en grote congreszaal. Na een jaar van herbouw kunnen gasten weer terecht in De Blije Werelt, niemand minder dan Prinses Margriet verricht de heropening.
Niet meer ‘blij’, maar nog wel altijd met een ‘t’
Je vraagt je misschien af: hoe zit het met die naam? Dat is een klein beetje een mysterie. De ‘t’ in De Werelt is in ieder geval geen spelfout, maar een overblijfsel uit de tijd dat het woord ‘wereld’ nog regelmatig met een ‘t’ geschreven werd. Wel verdwijnt in 2001 het ‘blije’ uit de naam van het conferentieoord om ook een niet-christelijke doelgroep aan te spreken. In die periode krijgt het complex opnieuw een facelift, dit keer met een ‘warmere aankleding met veel kersenhout’.
Overname door Next Venue
Het conferentieoord is in die jaren in de handen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), één van de grootste kerkgenootschappen van ons land. Maar die heeft de ruimte steeds minder nodig. Daarom gaat De Werelt in de verkoop. Next Venue ziet de potentie van het complex, met de uitgestrekte Veluwe als achtertuin. In 2017 worden we de trotse eigenaar van het hotel, waarna meteen de handen uit de mouwen gaan.
Alle faciliteiten voor recreanten en toeristen
Ruim drie jaar lang wordt er gewerkt aan het het verduurzamen, verbouwen en restylen van De Werelt. De 125 hotelkamers krijgen een facelift, zodat je er in alle luxe kunt overnachten. Er komen een à-la-carterestaurant en een bistro, waar streekproducten de hoofdrol spelen op de menukaart. En relaxen kan in het nieuwe zwembad, de sauna, het stoombad of de hotelbioscoop, waar naast ‘vermoeide huisvrouwen’ tegenwoordig natuurlijk ook ‘drukke vaders’ welkom zijn. Liever actief? Met een atelier, fitnessruimte, klimwand, trimbaan en huurfietsen en mountainbikes hoef je je geen moment te vervelen. Daarmee is De Werelt nu de perfecte plek voor recreanten en toeristen die komen genieten van de prachtige, groene omgeving.